Ciasto a’la batonik Bounty

Ciasto:
6 jaj
1 szklanka cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
2-3 łyżeczki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno. dodać cukier ubijać , dodawać po jednym żółtku. Dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao i lekko wymieszać.
Wylać na blaszkę i piec ok. 30 – 40 minut w temp. 160 st.
Masa:
9 białek
25 dkg cukru kryształu
30 dkg masła
30 dkg wiórek kokosowych grubszych
Wszystkie składniki gotować na parze ( w kąpieli wodnej) 45- 60 minut ciągle mieszając.
Ciepłą masę wylać na ciasto. Po przestudzeniu polać polewą czekoladową lub posypać tartą czekoladą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *