Owoce malin są znane i cenione od dawna. Najlepsze są zebrane prosto z krzewu, warto również przygotować z nich sok, o wybornym smaku i właściwościach leczniczych.
Pod osłonami maliny rosną bujniej niż bez zadaszenia – wydają więcej pędów, zawiązują więcej kwiatów i owoców. Można otrzymać większy plon, o bardzo dobrej jakości. Tunele wpływają korzystnie na przyspieszenie owocowania, a maliny owocują dłużej, niż te uprawiane na zewnątrz. Przykładowo z odmiany Benefis w uprawie polowej owoce można zbierać przez 6 tygodni, a pod osłonami przez 9. Z odmian jesiennych, jak Polesie, Polka, Pokusa, Poranna Rosa, owoce spod daszków czy tunelu zbiera się do późnej jesieni (nawet do 11 tygodni w sezonie), gdyż osłona chroni przed mgłami jesiennymi, wilgocią i częściowo przed pierwszymi przymrozkami.
Fragment artykułu z miesięcznika „Działkowiec”, nr 7/2012 – autor: dr Katarzyna Król, SZD w Brzeznej