Piękne pomidory z własnej uprawy

Pomidory są jednymi z najczęściej wykorzystywanych w kuchni warzyw. Można je podawać bez żadnych dodatków, w surówce lub sałatce faszerowane, jako składnik zupy albo sosu.

Coraz częściej skarżymy się, że jadamy pomidory bez smaku, zbyt wodniste. Trudniej dziś znaleźć piękne, pachnące pomidory, takie aromatyczne warzywa czasem tylko można kupić na targu. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby zacząć uprawiać je samemu!

 

Różnorodność Odmian

Wybór nasion lub sadzonek jest ogromny. Warto zwrócić uwagę na dwie odmiany: „Kora” jest odmianą wczesną, dającą kuliste, gładkie i duże owoce, które są bardzo smaczne, zarówno jedzone na surowo, jak i w potrawach gotowanych; „Szkarłatna Kula” i jej liczne mieszańce to dawna, klasyczna odmiana. Pomidory te mają o wiele mniej regularne kształty, zdarza się im nawet pękać, co wcale nie psuje ich smaku. Począwszy od marca można wysiewać nasiona w oknie inspektowym lub na parapecie, po trzy do niewielkiej doniczki torfowej. Gry wyrosną trzy lub cztery liście, a roślinki wysialiśmy do kuwet, należy je przepikować do większej doniczki. Rośliny uprawiane w doniczkach torfowych przesadzamy bezpośrednio do gruntu. Gdy mają kilka liści, usuwamy te najsłabsze, pozostawiając najsilniejszą siewkę. Pomidory możemy posadzić dopiero w drugiej połowie maja. Ze względu na to, że są to rośliny wrażliwe na zimno, najlepiej uprawiać je w namiotach foliowych. O tej porze – jeśli uprzednio nie wysialiśmy nasion – bez trudu znajdziemy w centrach ogrodniczych gotowe sadzonki. Przy ich sadzeniu należy zachować odległość około 50 cm.

 

Przygotowanie Solidnej Podpory

Niegdyś konieczne było bardzo regularne przycinanie pędów. Dzisiejsze odmiany nie wymagają już tak wielu zabiegów. Przestają rosnąć po wydaniu czterech lub pięciu pędów kwiatostanowych. Wystarczy usunąć „wilki” i obciąć dolne liście, gdy owoce zaczynają dojrzewać. U pomidorów stale rosnących obcinamy wierzchołek, gdy już pojawi się od czterech do pięciu kwiatostanów. Zaleca się również – sprzyja to dojrzewaniu owoców – usuwanie liści, które utrudniają dostęp światła.

 

Jest jeszcze jedna czynność, którą musimy koniecznie wykonać: palikowanie. Obok każdej rośliny należy umieścić dość solidną podporę, mającą około 1,5 m wysokości.

 

Zabiegi Pielęgnacyjne

Większości chorób – czy jest to mączniak atakujący liście i owoce, i powodujący ich gnicie, czy też alternariosa, której objawem jest pojawienie się czarnych plam na liściach i dojrzewających owocach – można zapobiec dzięki zastosowaniu zapobiegawczo właściwego fungicydu – np. Bravo 500 SC. Rozwojowi owoców sprzyja zasilanie podłoża nawozem. Doskonałym naturalnym środkiem ochronnym jest sadzenie roślin we właściwych odstępach i nie dopuszczanie do wysokich temperatur w uprawach pod osłonami.

Artykuł pochodzi z „Wszystko o roślinach ogrodowych domowych i ozdobnych. Wydawca kolekcja Hachette Livre Polska sp. z o.o. ul. Dzielna 60 01-029 Warszawa”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *