– Mokry, ciężki śnieg wyłamuje gałęzie i konary. W czasie opadów śniegu warto go strząsać z zagrożonych roślin.
– W czasie odwilży trzeba obficie podlać zimozielone. Częstą przyczyną złego przezimowania jest susza fizjologiczna, a nie mróz.
– Wysiewamy nasiona petunii, begonii stale kwitnących, celozji do skrzynek. Po 3–4 tygodniach siewki pikujemy do małych doniczek .
– Ponawiamy bielenie pni i nasad konarów drzew (wapno z dodatkiem farby emulsyjnej). Bielenie zabezpiecza rośliny przed ranami zgorzelinowymi, do których dochodzi w lutym.
– Pod koniec miesiąca można prześwietlać korony w pełni wyrośniętych i owocujących jabłoni, grusz i śliw. Wycinamy gałęzie krzyżujące się ze sobą, położone zbyt blisko, rosnące do środka korony. Należy pamiętać, że sposób cięcia zależy od gatunku rośliny i formy korony. Ciekawym rozwiązaniem jest cięcie odnawiające, po którym w koronie drzewa nie ma gałęzi starszych niż 3-letnie. Dzięki temu nawet kilkudziesięcioletnie drzewa nie osiągają dużych rozmiarów .
– W połowie miesiąca w skrzynki siejemy sałatę, pory, cebulę, później – do doniczek – kapustę głowiastą i kalarepę. Sałata wymaga pikowania w fazie rozwiniętych liścieni.
– Jeżeli temperatura w ciągu dnia przekroczy +6°C dokładnie opryskujemy drzewa brzoskwini przeciw kędzierzawości liści stosując Syllit lub Carpene.
– Przeglądamy korony drzew i usuwamy zmumifikowane owoce oraz pędy z objawami zrakowaceń. Zapobiegamy w ten sposób rozprzestrzenianiu się wiosną zarodników chorób grzybowych. Porażone owoce trzeba usunąć z działki.