Rolada makowa – makowiec zawijany

4 jaja
1/2 szklanki cukru kryształu
3/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki oleju
1 puszka gotowej masy makowej
Białka ubić na sztywno, dodać cukier dalej ubijać dodawać po jednym żółtku, na końcu dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia (płaska blacha z wyposażenia piekarnika). Piec ok. 20 minut w temp. 160 st.
Po upieczeniu posypać ciasto cukrem pudrem, przykryć ściereczką, odwrócić blaszkę z ciastem, zdjąć papier. Na ciasto wyłożyć masę makową, rozsmarować.
Ciasto zwinąć w rulon wzdłuż szerszej strony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *